ژئومور فولوژي
چاله ابركوه نوعي چاله تراكمي است كه در پستترين قسمت آن، كوير ايجاد شده است كوير شكل خاصي از عوارض ژئومرفولوژيك نواحي بياباني و خشك است كه در آن سطح زمين پوشيده از رس و نمك ميگردد.
كفه نمكي كه در حدود 120 كيلومترمربع از مساحت كوير ابركوه را اشغال كرده است. اين كفه سطح سخت و هموار و بدون پوشش گياهي دارد كه غالباً از رسوبات تبخير(نمك همراه با گچ و مارن) تشكيل شده است
جلگه رسي و نمكي كه اين جلگه در حدود 1100 كيلومترمربع وسعت دارد و نيز در نيمه جنوبي كوير ابركوه ديده ميشود و سطح ايستابي در اين جلگهها بالا است و درصد شوري خاك زياد است و در اثر تابش آفتاب شديد قشر رسي زيرين بعلت خشك شدن و انقباض، رس ترك خورده و قشر نمك سطحي را به طرف بالا حركت ميدهد، اين اعمال سبب بوجود آمده ناهمواريها و برجستگيهاي موجود در سطح جلگه رسي – نمكي ميشود و عناصر تشكيلدهنده اين جلگه عبارتند از:
سطوح براق كه علت براق بودن آن مربوط به كربنات كلسيم و كلروسديم(سفيد رنگ) ميباشد
سطوح نرم و خشك متخلخل كه بعلت تورم زمين و صعود آبهاي زير زميني بر اثر خاصيت موبين بوجود ميآيد اين منطقه از يك ورقه نمك پوشيده ميشود و زير قشر نمك يك طبقه گل رسي كه داراي مقداري نمك نيز ميباشدقرار ميگيرد،
حفرههاي مدوركه از پديده اعتدال نمك و افت آبهاي زيرزميني و در اثر تبخير ايجاد ميشود كه در نزديكي كفه نمكي است
كوير چربه از رسوبات ريزدانه ميوسن ميباشد و غني از كلروكلسيم است و بعبارت ديگر كلرورسديم و كلروركلسيم هميشه خيس است به آن كوير چربه گويند.
كفه گلي كفه گلي 122 كيلومترمربع وسعت دارد جنس اين رسوبات مانند كفه رسي و نمكي است با اين تفاوت كه داراي مقدار بيشتري املاح تبخيري گچ و نمك است سطح آب در كفه گلي داراي نوساناتي است بطوريكه در فصل پرآبي كفه گلي جزء نمكزار به حساب ميآيد(زمستان). و در فصل تابستان و پاييز سطح آب پايين ميرود در اين سطح گياهان مقاوم به شوري ميرويد و پوشش گياهي آن اشنان است كفه گلي جريان آبراههاي ندارد بلكه رطوبت سطح آن از طريق آبهاي زيرزميني تأمين ميگردد .