بازار شهر نائین به صورت خطی مستقیم از دروازه چهل دختران شروع میشود وبه مسجد خواجه ختم میشود طول این بازار در حدود۳۴۰ متر است. همه مراکز محلات (حسینیهها) با کوچههای فرعی و اصلی به آن مربوط میشوند. در امتداد راسته بازار دوچارسووجود دارند که محل تقاطع بازار با دو معبر هستند. بازار نائین تا چند سال پیش دائربود ودر آن فعالیتهای بازرگانی انجام میشد اما درحال حاضر به علت انتقال مغازهها به خیابان تقریبا حالت نیمه متروک درآمدهاست بازار نائین دکانهای با طرحهای متفاوت دارد. راسته بازار مسقف است که قسمتی از سقف آن چند سال قبل فرو ریخت. اخیراً سازمانهای مسؤل قسمتهای بازار را مرمت کردهاند. بازار ناییین در دورهایلخانان بیش از هر زمان دیگر توسعه یافت. ورودی بازار یکی از مهمترین دروازهها شهر محسوب میشدهاست. این مجموعه دارای دو کاروانسرا نیز هست. سقف این بازارگنبدی وطاق ضربی است که نورگیرهایی دایرهای شکل در وسط طاقهای آن پیشبینی شدهاست. به طور کلی بازار نائین یکی از آثار زیبا و قابل توجه شهر نائین بشمار میرود، زیرا چند اثر مهم شهر مانند مسجد شیخ مغربی و مسجد خواجه و حسینیه چهل دختران درآن واقع شدهاند.
نايين از قديم الايام يك مركز مهم تجاري و بازرگاني و محل بارانداز كاروانيان بوده است. كاروانهايي كه از شرق به غرب و از شمال به جنوب در رفت و آمد بوده اند و در اينجا به استراحت و مبادله كالا مي پرداخته اند. براي آنهايي كه روزها را زير افتاب راه پيموده بودند ، محيط سايه و خنك بازار غنيمتي بوده است تا در كنار امور بازرگاني به استراحت بپردازند. با توجه به گرماي هواي منطقه در تابستان و نيز بادهاي سرد زمستان بازار سرپوشيده محيط مناسبي بشمار مي رفت.
بازار نايين از مسجد خواجه حضر در محله نوآباد شروع و با مسير تقريبي 1 كيلومتر در محله چهل دختران پايان مي يابد. طول بازار نزديك به يك كيلومتر و عرض آن حدود 4 تا 5 متر است و در قسمت پاياني كمي وسيعتر مي شود. بازار نايين همچون كوچه اي سرپوشيده با سقف گنبدي و طاق ضربي با نورگيرهايي دايره اي شكل كه در وسط طاقها ست همرا مي باشد و مغازه ها در طرفين آن با درهاي چند لنگه چوبي گاه به صورت دو طبقه (با زير زمين) مشاهده مي شوند.