[ویرایش]
این روستا از سطح دریا ۱۲۷۰ متر ارتفاع دارد و مردم آن به لهجه ی یزدی گویش دارند و مذهب اکثریت مردم شیعه ۱۲ امامی می باشد. آب و هوای آن بیابانی است. روستای فهرج ازسمت شمال شرقی به کوه چلته می رسد. زراعت، باغداری، دامداری و فعالیتهای معدنی، مشاغل عمده مردم روستای فهرج میباشند. فهرج شاخصترین روستای استان یزد در خصوص کشت گلخانهای است. محصولات عمده زراعی و باغی روستا مشتمل بر گندم و جو، ارزن، ماش، پسته، انگور، هلو، زردآلو و آلوچه است. آب مورد نیاز کشاورزی روستا از طریق ۸ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق تأمین میشود. براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای فهرج در حدود ۱۷۱۹ نفر جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵، به ۲۳۵۰ نفر افزایش یافته است. مسجد جامع فهرج یکی از قدیمیترین مسجدهای ایران است. قدمت بنای مسجد به قرن اول هجری بر میگردد[نیازمند منبع] این بنا احتمالا پس از ورود اسلام به ایران ساخته شدهاست. سپاه اسلام موقعی که در تعقیب یزدگرد سوم بود به دو گروه تقسیم شد تا هر کدام به طور جداگانه به دنبال پادشاه شکست خرده ایران بگردند در این بین گروهی در بیابانهای ایران گم شده و از روستای فهرج سر درآوردند.
دعوت به اسلام [ویرایش]
سپاهیان اسلام از مردم دهستان فهرج که به بیانهای تاریخی زردشتی بودند دعوت نموده که به دین اسلام گرویده و مسلمان شوند و چند پیشنهاد دیگر نیز نمودند که به گفته منابع تاریخی به شکل زیر میباشد:
۱-مسلمان شوند
۲-به حکومت اسلامی خراج بپردازند
۳- بجنگند
مردم فهرج هم از سپاهیان اسلام مهلت خواسته تا با دو روستای نزدیک خود به شور نشسته و نظر خود را روز بعد اعلام کنند.
شبیخون [ویرایش]
درپی مهلتی که مسلمانان به مردم فهرج دادند آنها به شور با روستای خویدک (یهودی نشین) و هرفته نشستند و به این نتیجه رسیدند که شب هنگام به آنها حمله کرده و آنها را از پای در آورند و بنابر اتفاق نظری که به آن رسیدند موقع شب به سپاه اسلام شبیخون زده و با حمله به مسلمانان عدهای از آنها را به قتل رساندند که هماکنون محلی که به خاک سپرده شدهاند در قسمتی جدا شده از فهرج به نام شهدا بهعنوان زیارتگاه وجود دارد.